Resebolag

Norwegian

Norwegian eller Norwegian Air Shuttle som det heter egentligen är ett lågprisflygbolag från Norge som flyger både inom landet och internationellt. Norwegian är idag det största i norden på lågprisflyg trafikerar hela 238 linjer till 95 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern.

Under året 2009 var det fler än 10,7 miljoner resenärer som flög med Norwegian och deras omsättning hamnade på hela 7,3 miljarder norska kronor.

Företaget Norwegian bildades 1993, de specialiserade sig då på att vara operatör för Braathens på Vestlandet. Men 2002 utvidgade de verksamheten till att flyga fyra egna inrikessträckor i Norge, numera ligger deras största fokus på att erbjuda låga priser för flygresenärer. 2007 köpte Norwegian upp sin svenska konkurrent Fly Nordic och etablerade under hösten året därpå en bas i Köpenhamn.

Norwegian har som mål att 2014 ha en helt enhetlig flygplansflotta med 73 nya och lite miljövänligare flygplan. När detta mål uppnås kommer Norwegian enligt dem själva ha en av de mest effektiva, moderna och miljövänligaste flygplansflottorna i hela Europa.

Ett tecken på att de antagligen kommer att uppnå sitt mål är att de i januari 2009 fick utmärkelsen ”Market Leader of the Year” av ATW – Air Transport World. Detta pris brukar omnämnas som flygindustrins motsvarighet till en Oscar, vilket kanske inte ens behöver sägas, är mycket prestigefyllt.

Ryanair

Ryanair startade sin verksamhet 1985 och har sedan dess vuxit till ett stort internationellt flygbolag som är välkänt för sina otroligt låga priser. Ryanair är ett Irländskt flygbolag med huvudkontor i Dublin. Deras största bas är London Stansted i England och de är idag Europas största lågprisflygbolag, med sina över 950 flygningar till 26 olika länder i Europa och Nordafrika.

När företaget startade hade de ett kapital på bara ett pund och en personalstyrka på 25 personer. I juli 1985 lanserade de sin första flygrutt som gick mellan sydöstra Irland och London på daglig basis. Nu är de ett bolag med fler än 8000 anställda som flög mer än 60 miljoner passagerare under 2008. Genom tiderna har Ryanair blivit ett av de mest vinstgivande flygbolagen i världen och det största i Europa. När man tänker på det är det kanske inte så konstigt att Ryanair även är ett av de mest omdebatterade flygbolagen i media. De får ofta beröm för att de har så låga biljettpriser, en radikal styrelse och dessutom vågar stå upp mot de stora jättarna i branschen.

De som kritiserar Ryanair menar å andra sidan att de har en dålig policy mot fackliga organisationer, dålig kundservice och vilseledande priser med dolda tillägg. Ryanair får in hela 16 % av sina inkomster i form av kringliggande kostnader. Men vad kritikerna än säger, och vad som är sant och inte spelar egentligen inte så stor roll om man tänker på hur billigt det faktiskt kan vara att flyga med Ryanair. Det märks inte minst på hur många resenärer som väljer att flyga med dem varje år på grund av just de låga priserna, kringkostnader eller inte.