Norwegian

Norwegian eller Norwegian Air Shuttle som det heter egentligen är ett lågprisflygbolag från Norge som flyger både inom landet och internationellt. Norwegian är idag det största i norden på lågprisflyg trafikerar hela 238 linjer till 95 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern.

Under året 2009 var det fler än 10,7 miljoner resenärer som flög med Norwegian och deras omsättning hamnade på hela 7,3 miljarder norska kronor.

Företaget Norwegian bildades 1993, de specialiserade sig då på att vara operatör för Braathens på Vestlandet. Men 2002 utvidgade de verksamheten till att flyga fyra egna inrikessträckor i Norge, numera ligger deras största fokus på att erbjuda låga priser för flygresenärer. 2007 köpte Norwegian upp sin svenska konkurrent Fly Nordic och etablerade under hösten året därpå en bas i Köpenhamn.

Norwegian har som mål att 2014 ha en helt enhetlig flygplansflotta med 73 nya och lite miljövänligare flygplan. När detta mål uppnås kommer Norwegian enligt dem själva ha en av de mest effektiva, moderna och miljövänligaste flygplansflottorna i hela Europa.

Ett tecken på att de antagligen kommer att uppnå sitt mål är att de i januari 2009 fick utmärkelsen ”Market Leader of the Year” av ATW – Air Transport World. Detta pris brukar omnämnas som flygindustrins motsvarighet till en Oscar, vilket kanske inte ens behöver sägas, är mycket prestigefyllt.